Je stapt van het Gezellestandbeeld tot in de tuin van het Gezellemuseum. De tocht door het Brugge van de Vlaamse dichter leidt je van de O.-L.-V.-kerk langs de Walburgaparochie naar het charmante Sint-Annakwartier. Je kuiert er langs heerlijke reien en pittoreske straatjes en eindigt in de groene stadsrand bij de molens.
Guido Gezelles leven en werk levert stof voor een boeiende kennismaking met het negentiende-eeuwse Brugge: het schoolleven, de journalistiek met de strijd tussen liberalen en katholieken, zijn inzet als pastoor voor de devotie of het Heilig Bloed en zijn betrokkenheid bij de Engelsen in Brugge.
Dit alles wordt tot leven gewekt door uniek materiaal uit het Guido Gezellearchief, klank- en poëziefragmenten, filmfragmenten uit de archieven van de VRT, oude stadsgezichten uit de fotocollectie van het Stadsarchief en unieke muziekopnames.
Geniet van de tocht...
Praktisch
De Guido Gezellewandeling kan je vinden via de ErfgoedApp van FARO. Deze app bevat meerdere Brugse wandelingen en is gratis te downloaden voor Android via Google Play of voor Apple via Apple Store.
Duur: 1 - 2 uur
Afstand: 2 km
Start: Openbare Bibliotheek Brugge (mogelijkheid tot start op willekeurige haltes)
22 haltes, verkorte tour mogelijk
Na een jarenlange voorbereiding werd het standbeeld van Breydel en De Coninck op 11 juli 1887 onthuld op de markt van Brugge. Voor de festiviteiten schreef Gezelle een aantal gedichten en liederen waaronder Bruggewaards!. Het gedicht werd gepubliceerd in de bundel Tijdkrans. Het lied werd erg populair bij Vlaamse koren en zangverenigingen.
Op de zijkant van de gevel zie je een gedenksteen met een tekst van Guido Gezelle. Charles van Caloen liet die stenen plaatsen in 1892 op plaatsen waar het Heilig Bloed ooit verborgen werd in Brugge. In 1578 dwong het calvinistische bestuur van de stad Brugge de Broederschap van het Heilig Bloed alle kostbare bezittingen in te leveren.
Volgens de overlevering kon Juan Perez de Malvenda de relikwie met het Heilig Bloed verstoppen in zijn tuin. Perez De Malvenda verhuisde een aantal keer in Brugge waarbij hij telkens de relikwie meenam. In dit huis verstopte hij haar in de kelder, die met twee vensters uitgeeft op de Rozenhoedkaai.
Tekst gedenksteen
Zoo Obededom* de Arke borg,
zoo Perez de Malvenda’s zorg
bewaarde ons Heeren Bloed alhier
voor haat en nijd en oorlogsvier.
Bekijk het filmpje over Sint-Walburga en de Heilige olie