GGA Aanwinst FK Fotor

Unieke foto Guido Gezelle

Guido Gezelle was als onderpastoor kind aan huis bij de gegoede Kortrijkse families. De aangekochte foto is genomen in de tuin van weduwe Beck Desalmon naar aanleiding van of net vóór het vertrek van de zoon Henry Beck naar het novitiaat in jezuïetencollege van Arlon in september 1893.

Guido Gezelle
Read more
GGA Aanwinst FK Fotor
Personen op de foto

V.l.n.r., staand: Henri Beck (zoon van mevr. Beck-Desalmon) en Ferdinand Nolf (zoon van de Kortrijkse burgemeester Henri Nolf, echtgenoot van Marie-Pauline Beck).

Zittend: Marie-Pauline Beck (echtgenote van Ferdinand Nolf), mevrouw Beck-Desalmon (weduwe van Victor Beck, moeder van Henry, Marie-Pauline en Leonie Beck), Guido Gezelle en Leonie Beck.

Het kindje vooraan is Antoine Nolf, de oudste zoon van het echtpaar Ferdinand Nolf-Beck.

Guido Gezelle
GGA 8911 F
Variante foto

Bij deze gelegenheid werden verschillende foto’s genomen. Waarschijnlijk de bekende foto van Guido Gezelle apart, rechtstaand, met sigaar tussen de vingers. Verder bestaat een bekende foto met alternatieve compositie waaruit ooit Gezelle werd geknipt om apart afgebeeld te worden, o.a. op zijn bidprentje. De aangekochte foto is een variant hierop waarbij de weduwe bij haar zoon Henry staat en niet naast Gezelle, zoals op de andere foto. Deze variante foto was tot nu toe ongekend. Dit maakt het aangekochte stuk bijzonder. Bovendien staat Gezelle staat veel mooier op de foto en is de kwaliteit van foto uitstekend.

GGA Aanwinst FK Fotovgedraaid
Foto op de keerzijde

Op de keerzijde van de aangekochte foto is een andere foto gekleefd van Henri Beck. Hij werd Jezuïet en vertrok op 6 juli 1897 naar Kwango (Kongo Vrijstaat). Hij werkte er in de ziekenzaal en gaf er les aan scholieren. Zwaar ziek moest hij in december 1897 terugkeren naar België maar hij overleed onderweg op 31 december 1897 in een klooster in Las Palmas. De foto's werden aangekocht in een fotokadertje voor verticale plaatsing, waardoor dit de eigenlijke hoofdfoto is en de Gezellefoto ter versteviging werd aangebracht. Dit doet vermoeden dat de foto uit het bezit weduwe Beck-Desalmon komt.

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. View the compatible browsers below. If you do not have any of these browsers, click on the icon to download the desired browser.