GGA Aanwinst FK Fotor

Unieke foto Guido Gezelle

Guido Gezelle was als onderpastoor kind aan huis bij de gegoede Kortrijkse families. De aangekochte foto is genomen in de tuin van de Kortrijkse weduwe Beck-Desalmon naar aanleiding van of net vóór het vertrek van de zoon Henri Beck naar het novitiaat in het jezuïetencollege van Arlon in september 1893.

Guido Gezelle
Lees meer
GGA Aanwinst FK Fotor
Personen op de foto

V.l.n.r., staand: Henri Beck (zoon van mevr. Beck-Desalmon) en Ferdinand Nolf (zoon van de Kortrijkse burgemeester Henri Nolf, echtgenoot van Marie-Pauline Beck).

Zittend: Marie-Pauline Beck (echtgenote van Ferdinand Nolf), mevrouw Beck-Desalmon (weduwe van Victor Beck, moeder van Henri, Marie-Pauline en Leonie Beck), Guido Gezelle en Leonie Beck.

Het kindje vooraan is Antoine Nolf, de oudste zoon van het echtpaar Ferdinand Nolf-Beck.

Guido Gezelle
GGA050903 09a
Toto en Riri

Mevrouw Nolf-Beck is op de foto zwanger van Henri Nolf. Henri en Antoine figureren met hun roepnaam als personages in Gezelles gedicht 'Riri en Toto' uit Rijmsnoer.

Toto en Riri

Een scherpgetande haak,
in 't speelgoed ongemeden,
heeft Toto's broerke,
ai! ai! een' rampe in 't vel gesneden:
één enk'le gil ontsnapt
de lieve twee, doordien:
het een heeft bloed gestort,
het ander bloed gezien.

Guido Gezelle, 1896.

GGA 8911 F
Variante foto

Bij de gelegenheid in de tuin werden verschillende foto’s genomen zoals de foto hiernaast, van Gezelle met sigaar tussen de vingers. Er is een andere bekende groepsfoto met alternatieve compositie waaruit Gezelle ooit werd geknipt om apart afgebeeld te worden. De aangekochte foto is een variant hierop waarbij de weduwe bij haar zoon Henri staat en niet naast Gezelle. Deze variante foto was tot nu toe enkel bekend in kopie. Waar het origineel zich bevond was niet geweten. Dit maakt het aangekochte stuk bijzonder. Gezelle is mooier gefotografeerd en de kwaliteit van de foto is uitstekend.

Guido Gezelle
GGA Aanwinst FK Fotovgedraaid
Foto op de keerzijde

Op de keerzijde van de aangekochte foto is een andere foto gekleefd van Henri Beck. Hij werd jezuïet en vertrok op 6 juli 1897 naar Kongo-Vrijstaat. Hij verbleef er slechts korte tijd en werkte er in de ziekenzaal en gaf les aan scholieren. Zwaar ziek overleed hij op 31 december 1897 onderweg naar België in Las Palmas. De foto's werden aangekocht in een fotokadertje voor verticale plaatsing, waardoor dit de hoofdfoto is en de Gezellefoto ter versteviging werd aangebracht. Dit doet vermoeden dat de foto uit het bezit weduwe Beck-Desalmon komt.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.