GGA 9190 F

XXXIII Kleengedichtjes

Dit exemplaar van Gezelle's Kleengedichtjes behoorde toe aan leerling Hendrik Van Doorne. Als surveillant in het kleinseminarie van Roeselare ontfermde Guido Gezelle zich over de dertienjarige jongen die veel heimwee naar huis had en gaf hem de bijnaam “Poeke”. Gezelle schreef een poëtische opdracht in zijn boekje.

Guido Gezelle
Read more
GGA050903 15a
Handexemplaar

In 1860 gaf Guido Gezelle een bundel miniatuurgedichtjes uit, geïnspireerd op korte schietgebeden en Oosterse poëzie. In het bijzondere handexemplaar van Hendrik Van Doorne vinden we een opdracht van Gezelle. Van Doorne schreef er ook zelf Gezelles gedicht God gaf het ons in.

Guido Gezelle

Hendrik Van Doorne van Poucke

sta geschreven in dezen boeke

op dat men wete hij behoort hem toe

en dat hem niemand mede 'n doe.

GGA 9093 F
Hendrik Van Doorne

Guido Gezelle is nooit klasleraar geweest van Van Doorne, wel gaf hij hem les in Vlaams en Engels. Toch zijn bijzonder veel gedichten met hem in verband te brengen. Ze dateren meestal uit 1860. Zo ook deze opdracht in Kleengedichtjes

Lees meer over Hendrik Van Doorne

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. View the compatible browsers below. If you do not have any of these browsers, click on the icon to download the desired browser.