Geslaagde opleidingsdag voor onze vrijwilligers

Voor de online editie van Gezelles correspondentie kunnen we rekenen op de vrijwillige inzet van onze ‘citizen scientists’. Zij stellen hun kennis over Gezelle en zijn netwerk in de negentiende eeuw ter beschikking om de brieven te ontcijferen, te transcriberen en van commentaar te voorzien. Op vrijdag 28 april verwelkomden we de vrijwilligers voor een gevarieerde opleidingsdag in de Van Ackerzaal van Hoofdbibliotheek Biekorf.

De opleidingsdag kadert binnen het deelproject 'Vrouwen van papier', over Gezelles vrouwelijke correspondenten. Verschillende sprekers uit onze expertengroep gaven een dag lang uitleg en workshops om de vrijwilligers te helpen bij het opzoekingswerk rond de Gezellecorrespondentie. Deze sprekers stonden op het programma:

Marc Carlier over zoekmethoden en internationale databanken

Marc Carlier is zelf vrijwilliger en heeft een grote expertise in het zoeken naar de personen, instellingen, adressen, enz. die in de brieven voorkomen. Tijdens zijn workshop deelde hij zijn ervaring met allerhande zoekmethoden. De internationale databanken die aan bod kwamen bleken bijzonder interessant voor zoekwerk naar Gezelles Engelstalige correspondenten.

Kristien Suenens over onderzoek naar religieuze vrouwen

Binnen het KADOC (Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving) is Kristien Suenens gespecialiseerd in onderzoek naar religieuze vrouwen. Ze gaf toelichting bij het kloosterleven in de 19e eeuw en toonde hoe je gericht de juiste informatie kan vinden over kloosterzusters.

Dieter Viaene over bronnen in het Brugse Stadsarchief

Dieter Viaene is erfgoedarchivaris bij het Stadsarchief van Brugge. Hij gaf de vrijwilligers een inkijk in het archief, en belichtte interessante bronnen om onderzoek te doen naar personen.

Kevin Dekoster over zoekrobots van het Rijksarchief Brugge

Kevin Dekoster, archivaris van het Rijksarchief Brugge, legde stap voor stap uit hoe je de zoekrobots van het Rijksarchief gebruikt om relevante archiefstukken terug te vinden, hoe je de gedigitaliseerde archiefstukken kunt raadplegen en hoe de genealogische website werkt.

Joris Colla over de ODIS-databank

Joris Colla is verbonden aan het KADOC, waar hij consulent-beheerder is van de ODIS-databank. In zijn presentatie lichtte hij toe welke zoekmogelijkheden deze databank biedt.

 • 20230428 Marc Carlier
 • 20230428 opleidingsdag2
 • 20230428 Kristien Suenens
 • 20230428 opleidingsdag5
 • 20230428 Dieter Viaene
 • 20230428 opleidingsdag7
 • 20230428 Joris Colla
 • 20230428 Kevin Dekoster
 • 20230428 opleidingsdag8
 • 20230428 124424
 • 20230428 124430

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.