Maak kennis met Liesbeth en Collyn, projectmedewerkers voor 'Vrouwen van papier'

Liesbeth Langouche en Collyn Verlinde startten als projectmedewerkers voor het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde project 'Vrouwen van papier'. Gezelle correspondeerde met 200 vrouwen, van barones tot fabrieksmeisje, van biechteling tot familielid. Via een online brieveneditie, digitale beelden, een expo en artistiek project brengen we samen met onze partners en vrijwilligers deze onbekende getuigen tot leven. Een verrassende vrouwelijke blik op Gezelle, het literaire archief en zijn tijd.

Liesbeth langouche

Liesbeth Langouche

Liesbeth Langouche heeft een achtergrond als kunsthistorica, conservator-restaurator en als journaliste. Gepassioneerd als ze is door erfgoed en wetenschappelijk onderzoek, hecht ze er groot belang aan om de verhalen die gebouwen, objecten en documenten ons vertellen naar het brede publiek over te brengen. Op die manier wordt dit erfgoed het best naar waarde geschat, blijft het ‘leven’, en kunnen we er nog intenser van genieten. Dit geldt evenzo voor het archief van Guido Gezelle, waaraan Liesbeth werkt binnen het project ‘Vrouwen van papier’.

“Ik kan me helemaal verliezen in het werk rond de brieven van Gezelles vrouwelijke correspondenten. Het ontcijferen van de handschriften is heerlijk, net als het detectivewerk dat nodig is om de teksten van annotaties te voorzien. Bovendien krijg je door de brieven een geprivilegieerde kijk in de leefwereld van deze 19e-eeuwse vrouwen.”
Liesbeth Langouche
Collyn

Collyn Verlinde

Projectmedewerker Collyn Verlinde digitaliseert alle brieven en daar komt heel wat puzzelwerk bij kijken... Gezelle verknipte zijn brieven immers om er taalkundige fiches van te maken. Eén brief bestaat dus vaak uit verschillende stukjes papier die samengevoegd moeten worden.

Lees meer over het project 'Vrouwen van papier'

Gezelles brieven: vrouwen van papier
GGA 4292v

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.