Dichteres Delphine Lecompte over het project 'Vrouwen van papier'

Voor het project 'Vrouwen van papier' zullen hedendaagse auteurs en kunstenaars zich laten inspireren door de persoonlijke verhalen van Gezelles vrouwelijke correspondenten. Dichteres Delphine Lecompte is één van hen en vermeldde het project in haar column in Humo.

Delphine lecompte (c) Johan Jacobs

De tentoonstelling 'Vrouwen van papier', in oktober 2024, haalt Gezelles vrouwelijke correspondenten uit de schaduw van de geschiedenis. Voor de expo en bijhorende publicatie zullen hedendaagse auteurs en kunstenaars zich laten inspireren door de briefschrijfsters. De publicatie zal uitgegeven worden door het Poëziecentrum, dat de afgelopen maanden bekende dichters aanbracht, waaronder Delphine Lecompte. In haar column in Humo schrijft ze onder meer dit:

“Ik mocht onlangs duiken in de correspondentie van de ‘zielenherder’ Guido Gezelle. Guido correspondeerde met Ierse gokverslaafde neurotische seksueel gefrustreerde kwezels en vileine foeilelijke hysterische roddeltantes, maar ook met stoere feministische drankzuchtige satanische bobijnsters. Op vraag van het Poëziecentrum zal ik in de huid kruipen van één van de briefschrijfsters en een gedicht over de helleveeg in kwestie schrijven. Ik heb gekozen voor Jemima Hazeland, omdat haar naam me aanspreekt en omdat ze een angstig twistziek nymfomaan schepel was dat vaak in gekkenhuizen vertoefde.”
Delphine Lecompte in Humo - 18/7/2023

Lees meer over het project

Gezelles brieven: vrouwen van papier

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.