GGA Aanw 934 01r

Schenking met versierd handschrift & dodenmasker

In 2023 kreeg het Guido Gezellearchief een waardevolle schenking van de erven van Stijn Streuvels, familie van de dichter. Ze bevat een pakket poëziehandschriften van Gezelle waaronder eentje met goud versierd voor de fabrieksmeisjes "de Katrientjes", een dodenmasker en een afgietsel van de rechterhand van de dichter.

Guido Gezelle
Lees meer
Guido Gezelle
GGA Aanw 934 01r
Wij wenschen wederom

Guido Gezelle schreef het gedicht Wij wenschen wederom in 1885 voor de feestdag van banketbakker Henricus Goemaere, vader van Henriëtte. Zij was begeleidster bij de Katrientjes, het Kortrijkse fabriekspatronaat waarvan Gezelle de geestelijke leiding had. Gezelles gedichten werden steevast voorgelezen op de bijeenkomsten en vieringen, vandaar het papier met een mooi siermotief.

GGA Aanw 935r Mijne oogen zien bij dage, variatie op strofe 13
Ongekend handschrift

De schenking bevat een pakket met fragmenten en losse dichtregels waaronder een ongekende autograaf van een strofe uit Gezelles gedicht Mijne oogen zien bij dage uit de bundel Tijdkrans.

Guido Gezelle
Aanw 944 01
Dodenmasker & hand

Het afgietsel van het dodenmasker van Guido Gezelle in de schenking werd op de markt gebracht in 1946 door Stijn Streuvels en Paul Lateur in een beperkte oplage van 60 exemplaren. Dit om de stroom aan "lelijke" portretten en afbeeldingen die van de dichter de ronde deden tegen te gaan. Het afgietsel van Gezelles rechterhand komt uit het Brugse huis Jacquart, een atelier gespecialiseerd in het maken en verhandelen van religieuze voorwerpen.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.