Ten huize van Joseph Ryelandt

In het Arentshuis te Brugge loopt een boeiende tentoonstelling over de componist Ryelandt. Op de tentoonstelling zijn ook stukken uit het Gezellearchief te zien, want Ryelandt kende Gezelle persoonlijk. De opening werd uitgesteld door het coronavirus, maar de expo is nu geopend en verlengd tot 8 november.

Ryelandt

Een belangrijke componist

Op 7 april 2020 zou componist Joseph Ryelandt 150 jaar geworden zijn. Hij werd in Brugge geboren, werkte en stierf er. Vandaag geldt hij als een van de belangrijkste componisten van het Belgische fin-de-siècle. Ryelandt schreef religieuze oratoria, symfonieën, en intieme kamermuziek.

GGAC411

Gedichten van Gezelle op muziek

Ryelandt kende Gezelle persoonlijk. Hij zette ook teksten van hem op muziek. Beiden deelden dan ook een diep religieus gevoel, dat ze wilden uiten. Ryelandt gaf Gezelle niet alleen bekendheid via zijn liederen. Hij schreef ook een Etude littéraire over hem, omdat hij vond dat Gezelle meer bekendheid verdiende in het Franstalig landsgedeelte.

Zus Ryelandt Gabrielle & Marguerite (Foto, Stadsarchief Brugge)

Het Engels Klooster

Ryelandt ontmoette Gezelle voor het eerst als leerling van het Sint-Lodewijkscollege. Veel later zouden hun paden opnieuw fysiek kruisen in het Engels Klooster, waar Ryelandt en zijn toekomstige vrouw elk een zus hadden die kloosterzuster was. De piano van Joseph Ryelandt bevindt zich nu nog in het Engels Klooster te Brugge.

Stukken uit het Guido Gezellearchief

Ryelandt en Gezelle stonden met elkaar in contact en schreven geregeld brieven over de compositie van muziek op Gezelles gedichten waaronder De XIV stonden. Het Gezellearchief bewaart ook partituren van Ryelandt op teksten van Gezelle. Op de tentoonstelling zullen ook stukken uit het Gezellearchief te zien zijn.

Enkele brieven van Ryelandt aan Gezelle uit het Guido Gezellearchief

  • GGA 6815r
  • GGA 6747r
  • GGA 6749r
GGA 9442 F

Praktisch

Ten huize van Joseph Ryelandt. Portret van een Brugs componist
Tot 8 november 2020 in het
Arentshuis, Dijver 16, 8000 Brugge
di-zo, van 9.30u tot 17u
€ 6 / € 5 (red) (inclusief permanente collectie)

Je kan de tentoonstelling nu bezoeken onder veilige omstandigheden.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.