Gezelles Rijmsnoer in Literaire Canon

In Rijmsnoer bracht Gezelle het beste samen van zijn late dichtersjaren. Na zijn dood kreeg hij er de Vijfjaarlijkse Prijs voor Nederlandse letterkunde voor. Met deze bundel krijgt Gezelle opnieuw een plaatsje in de opgefriste Literaire Canon.

Rijmsnoer bae6a4b46acc278844a041dffb565cd6 1

Dichterlijk testament

Volgens de samenstellers van de prestigieuze lijst is Rijmsnoer (1897) de laatste bundel die Gezelle zelf samenstelde en waarmee hij, twee jaar voor zijn overlijden, een soort dichterlijk testament afleverde. Al bevat hij geen klassiek geworden gedichten als Dien avond en die rooze, Ego flos en ’t Er viel ’ne keer, met deze laatste bundel laat Gezelle meer dan ooit zien waar hij als dichter toe in staat is.

Lees de volledige tekst van de samenstellers

GGA050903 09a

Meesterlijke taal

De bundel bevat impressionistische natuurpoëzie, opgedeeld volgens de maanden van het jaar. Gezelle hanteert er een meesterlijke taal, gevoed door jarenlange taalstudie. Ook de vorm is er afwisselend en virtuoos. Het maakt van hem een voorloper van moderne dichters als Van Ostaijen en de vijftigers.

Bekijk enkele handschriften en gedichten

GGA0695 Handschrift van het gedicht Nihil uit Rijmsnoer

Matthijs de Ridder is fan

Naar aanleiding van de canonlijst kan je op Klara luisteren naar het beste van de Nederlandstalige literatuur. Literatuurkenner Matthijs de Ridder is fan van Gezelles Rijmsnoer en vertelt er over de gedichten Nihil en Het schrijwiel. Hij getuigt er van Gezelles liefde voor het woord en vooral de klank van het woord.

Luister naar Matthijs de Ridder op Klara

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.