Digitaliseren volgens de Metamorfoze-richtlijnen

Op 29 juni was Hans van Dormolen te gast in de foto- en scanstudio van Hoofdbibliotheek Biekorf, waar Gezelles correspondentie gedigitaliseerd wordt.

IMG 20230629 133448

Hans van Dormolen is de hoofdauteur van de Metamorfoze-richtlijnen. Die richtlijnen beschrijven diverse technische criteria waaraan voldaan moet worden bij het digitaliseren van papieren erfgoed. De richtlijnen werken in drie niveaus, waarbij iedere hoger niveau strengere voorwaarden hanteert: (Full) Metamorfoze, Metamorfoze Light en Metamorfoze Extra Light. Voor het brievenproject hanteren we de Metamorfoze Light-richtlijnen.

Metamorfoze is een controlepraktijk: via een specifiek controleproces wordt gekeken of de scans die worden aangemaakt voldoen aan alle criteria van de Metamorfoze-richtlijnen.

Tijdens het bezoek van Hans van Dormolen gingen we na of onze scanopstelling Metamorfoze-conform is en kregen we toelichting over hoe we de richtlijnen kunnen blijven controleren en opvolgen.

>> meer info over Metamorfoze

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.