02 mei 2024 van 19:30 tot 21:00
Hoofdbibliotheek Biekorf   Kuipersstraat 3, 8000 Brugge

De kleine Gezelle. Honderd gedichten

boekvoorstelling

125 jaar na Gezelles dood ging classicus, vertaler, essayist en dichter Patrick Lateur parelvissen in de minder bekende verzen van Gezelles poëzie en publiceert met De kleine Gezelle. Honderd gedichten een bloemlezing van honderd gedichten. Gezellekenner prof. em. Piet Couttenier houdt die bloemlezing tegen het licht. Karel Platteau, voorzitter van het Gezellegenootschap, leest er gedichten uit voor. En cellist Mark Lambrecht zorgt voor de muzikale intermezzi.

Over de bloemlezing De kleine Gezelle

Van een productieve dichter als Guido Gezelle (1830-1899) kent het brede publiek vooral de steeds opnieuw gebloemleesde verzen als O! ´t Ruischen van het ranke riet!, Dien avond en die rooze of Ego flos… Naast de dichter van die bekende en dus grote gedichten is er ook de ‘kleine Gezelle’, die tot in alle uithoeken van zijn uitgebreid oeuvre steeds zichzelf bleef: de ambachtelijke dichter vol observatie en fantasie, een en al muzikaliteit, met een grote zin voor vormelijke experimenten en met een visie waarin religie en ecologie elkaar raken. 125 jaar na Gezelles dood grasduint Patrick Lateur in zijn minder bekende verzen, die alle thema’s en vormelijke elementen van Gezelles poëzie weerspiegelen.

Over de bloemlezer

Patrick Lateur (Beveren-Leie, 1949) is classicus en erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren. Hij publiceert als vertaler en dichter, bloemlezer en essayist. Het meest bekend zijn wellicht zijn bekroonde vertalingen van de Ilias en de Odyssee van Homeros (Athenaeum, Amsterdam). Bijdragen van zijn hand over Guido Gezelle verschenen in Gezelliana. Kroniek van de Gezellestudie (Universiteit Antwerpen en Guido Gezellegenootschap) en in Rijmtijd (Guido Gezellekring). Bij het Gezellegenootschap was hij samensteller en redacteur van Rijmsnoer. Twaalf dichteressen om en om Gezelle (2017) en Waarde Meester, Beste Guido. Brieven aan Guido Gezelle (2022). In maart 2024 verscheen Aischylos, Tragedies bij Athenaeum, in december komt bij P de dichtbundel Minuscula.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.