Colloquium Jean Baptiste Bethune op 6 en 7 mei

De Stichting Jean van Caloen, de Stichting de Bethune Marke en KADOC-KU Leuven organiseren een tweedaags colloquium rond de figuur en het werk van Jean Baptiste Bethune (1821-1894)

Bethune

Op 25 april 2021 werd de 200ste verjaardag herdacht van de geboorte van Jean Baptiste Bethune (1821-1894). De coronapandemie duwde het geplande colloquium naar mei 2022.

Bethune mag worden bestempeld als een van de grootmeesters van de neogotiek. Hij maakte naam als architect van kastelen (bijv. Loppem) en landhuizen (bijv. Sint-Denijs Westrem), abdijen (bijv. Maredsous) en vrouwenkloosters (bijv. Vivenkapelle, Gistel en Roubaix), kapellen (bijv. Zwevegem) en kerken (bijv. Vivenkapelle, Begijnhof Sint-Amandsberg, Dadizele). Maar nog meer was hij de ontwerper van interieurs, inclusief meubilair, gebrandschilderde ramen en medaillons, edelsmeedwerk, boekbanden en kleingrafiek om textiel niet te vergeten.

Meester Bethune is vaak in een adem genoemd en vergeleken met de Franse grootmeester Emmanuel Viollet-le-Duc (1814-1879) en de Nederlandse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Zelf was hij een adept van de Engelse architect Augustus Welby Northmore Pugin (1812-1852), die de neogotiek zag als een perfecte vormentaal voor de hernieuwde vestiging van een christelijke samenleving, gekenmerkt door sociale solidariteit en corporatieve samenwerking.

Redenen te over voor de Stichting Jean van Caloen (Loppem), de Stichting de Bethune (Marke) en KADOC-KU Leuven om een balans op te maken van het leven en werk van deze veelzijdige ontwerper. Bethune was in menig opzicht een voorloper. Te weinig is hij gekend als een gesamtkunstenaar of totaalontwerper. Hij wilde in een harmonieus samengaan van architectuur en aankleding de vermeende glorie van de middeleeuwen oproepen. Bethunes werk kenmerkte zich door een warme, gloedvolle kleurzetting, vergulde pracht met een scherp oog voor symboliek en iconografisch detail, kunstambachtelijke techniek en technische verfijning.

Het colloquium wil op een internationaal vergelijkende wijze het hierboven geschetste oeuvre nader bekijken en betekenis geven. Het programma reikt daarbij inzichten aan vanuit ouder en vooral recent onderzoek. Een kritische terugblik die boeiende discussies niet schuwt.

>> ontdek het volledige programma

>> inschrijven

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.