Klok OL Vkerk 2

Brief van Guido Gezelle aan Félicité Heldenbergh

Guido Gezelle schrijft aan zijn buurmeisje over zijn ongelooflijke ontsnapping aan de dood toen de massieve bromklok van maar liefst 7000 kg naar beneden stortte in de O.L.V.-kerk in Kortrijk.

Guido Gezelle
Lees meer
Guido Gezelle
AL prive Heldenbergh 18861226 rb
26.12.1882

Een kerst om nooit te vergeten

In december 2023 kon het Guido Gezellearchief een belangrijke brief uit 1882 verwerven waarin Gezelle schrijft aan Félicité Heldenbergh over een accident in de O.L.V-kerk waar hij onderpastoor was. Op kerstdag donderde de enorme klok naar beneden terwijl ze luidde voor de Vespers. Gezelle stond vijf minuten daarvoor precies op de plaats waar ze had moeten vallen.

“Cinq minutes avant je me trouvais tout juste là où elle aurait dû tomber et où il y a maintenant un tas de pierres. C'est un vrai miracle qu'il n'y a eu ni tués ni blessés.”
Guido Gezelle - brief aan Félicité Heldenbergh, 26.12.1882
Klok OL Vkerk restant Hedendaags restant van de klok

Melanie's ontsnapping aan de dood

Ook Melanie Butjauw ontkwam ternauwernood aan de dood toen de klok bleef hangen aan het gewelf, recht boven de plek waar ze haar verkoopstandje had. In de kerk had ze een kraampje waar ze souvenirs, kaarsen, medailles, devotieprentjes, litanieën en meer verkocht aan gelovigen en pelgrims. Voor deze dienst ontving ze jaarlijks 20 frank en 8% van haar omzet van de kerkfabriek. Guido Gezelle wijdde een artikel aan dit opmerkelijke voorval in de Gazette van Kortijk.

Lees de volledige brief

“Eene vrouw nogthans die juist onder die voute zat aan den disch waar litaniën, keerskens enz., verkocht worden bekwam twee wonden aan heur hoofd, maar en wierd toch niet gevaarlijk gekwetst.”
Guido Gezelle - Gazette van Kortrijk, 29.12.1882

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.