GG2231 001rbis

Perels

Het literaire archief werd uitgebreid met een handschrift van een prachtig natuurgedicht.

Guido Gezelle
Lees meer
Guido Gezelle
GG2231 001rbis
Aanwinsten 2016

Prachtig natuurgedicht

In 2016 kon het Gezellearchief een aantal handschriften van Guido Gezelle aankopen. Het topstuk hierbij is het handschrift van Guido Gezelles gedicht Perels. Het gaat om een tot nog toe onbekend nethandschrift van een prachtig natuurgedicht van Gezelle uit 1894. Hij brengt er een ode aan de perels of bloemen van de perenboom waarbij hij met een "toovertik" de peren voor altijd in bloesems verandert. Het handschrift was vermoedelijk voorhanden bij de publicatie van Laatste verzen (1901) maar ging verloren omdat het handschrift in een exemplaar van Verzen werd gekleefd in 1902.

GGA2297 000

Verzen

De bloemlezing Verzen werd onder leiding van Stijn Streuvels na de dood van Gezelle uitgegeven in 1902 bij de Nederlandse uitgever L.J. Veen. Naast de commerciële uitgave verscheen er een bibliofiele editie op honderd exemplaren in lederen band op Hollands papier. In elk exemplaar werd een origineel handschrift uit het nagelaten dichtwerk gekleefd.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.