GGA Rik Wouters Gezelle007camera2

Rik Wouters met spreuk van Gezelle

Rik Wouters liet zich inspireren door een spreuk van Gezelle tot het schilderen van een expressionistisch vrouwelijk naakt.

Guido Gezelle
Lees meer
Aanwinst gezelle kleinefoto De spreuk, gebruikt door Gezelle voor Duikalmanak
Aanwinsten 2018

Een Gezelle-spreuk

Rik Wouters was een grote liefhebber van de gedichten van Gezelle. De spreuk Men zoekt niemand bachten den oven of men heeft er zelf gezeten betekent Alleen wie zelf slecht is, denkt slecht over anderen. Gezelle gebruikte haar voor de Duikalmanak, de eerste Vlaamse scheurkalender, voorloper van de nog steeds bestaande Druivelaar.

GGA Rik Wouters Gezelle007camera2
Aanwinsten 2018

Gracieuze letters

Wouters schildert de spreuk in gracieuze letters en versiert die met een trefzekere vrouwenfiguur in Oost-Indische inkt. Het document heeft niet alleen een esthetische waarde, maar is ook zeer relevant voor de receptie van Gezelle in artistieke middens in het begin van de twintigste eeuw.

Nel Guido Gezelle
Aanwinsten 2018

Gezelleliefhebber

De keuze van Wouters voor een spreuk van Gezelle is niet verwonderlijk. Biograaf Eric Min heeft het meermaals over Wouters’ grote bewondering voor Gezelle. De bundels Tijdkrans en Rijmsnoer stonden in zijn bescheiden boekenkast. Wandelend door het platteland en het Zoniënwoud met zijn geliefde Nel declameerde Wouters verzen van Gezelle terwijl hij de maat sloeg met zijn handen.

(Nel, Foto Wikimedia)

Eijkenswouters03 (Foto, Wikimedia)
Aanwinsten 2018

Ziekbed

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, had Rik Wouters als soldaat contact met een neef van Gezelle in zijn compagnie. Op zijn ziekbed te Amsterdam in 1916 vond hij troost in de gedichten van Gezelle. Zijn vriend Jan Van Nijlen schreef hierover: “Zijne eenige lectuur in de laatste maanden was Guido Gezelle, dien hij hartstochtelijk bewonderde. Hij had het zoover gebracht dat hij zijne vrouw, die nooit een Vlaamsch boek in handen nam, dit mooie werk heeft leeren lezen; en dit maakte hem zeer gelukkig. Hij las dan of zij las hem voor: een bonke keerzen, kind, Daar stond in ’t veld een blommeken, de kraaien en soms was hij zo ontroerd dat hij het uitsnikte.”

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.