GGA 9151 F

Brief van Guido Gezelle aan Adolf Duclos

Deze brief aan Adolf Duclos was volstrekt onbekend en voegt een belangrijke schakel toe aan Gezelles taalpolitieke evolutie.

Guido Gezelle
Lees meer
Guido Gezelle
GGA050903 13a
Aanwinsten 2019

Rond den Heerd

In het najaar van 2019 kon het Guido Gezellearchief een uiterst belangrijke brief verwerven van Guido Gezelle aan Adolf Duclos, geschreven begin oktober 1881. Gezelle verdedigt er zich omdat hij in een recensie van de Franstalige geschiedenis van Menen een merkwaardig pleidooi gehouden had voor het gebruik van het Frans als wetenschappelijke taal. Duclos had eerst Gezelles tekst overgenomen in Rond den Heerd, maar koos daarna toch uitdagend de kant van een anonieme lezersbrief die kritiek had op Gezelles standpunt.

GGA Aanw 0529r
Aanwinsten 2019

Onbekende brief

De nieuwe brief is volstrekt onbekend en voegt een belangrijke schakel toe aan Gezelles taalpolitieke evolutie. Gezelle schrijft er dat “in vl[aanderen] vlaamsch” niet per se wil zeggen “in vl[aanderen] niets anders dan vlaamsch”. Hij vond het Frans als ondersteunende taal meer aangewezen dan het algemeen “schier-Hollands” Nederlands voor functies die niet ingevuld konden worden door de volkstaal.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.