GGA aanw 237r

Gij die den schat hebt gevonden

In maart 2014 verwierf het Gezellearchief een autograaf van een gelegenheidsgedicht, geschreven voor de Eerste Communie van Robrecht Bonte.

Guido Gezelle
Lees meer
GGA0490 02
Aanwinsten 2014

Communiegedicht

Het gedicht Gij die den schat hebt gevonden werd geschreven voor de Eerste Communie van Robrecht Bonte op 17 juni 1889 in het Sint-Vincentiuscollege van Ieper. Tot voor kort was enkel de publicatieversie van het gedicht bekend, gedrukt op de keerzijde van een toepasselijk neogotisch communieprentje, vermoedelijk bij de Brugse Sint-Augustinusdrukkerij.

Guido Gezelle
GGA aanw 237r
Aanwinsten 2014

Gebruikspoëzie

Het handschrift bevindt zich op de achterkant van een stuk reclamepapier, en is geschreven in één trek met een paar kleine verbeteringen. Bovenaan vinden we ook het ontwerp van de inleidende tekst door Gezelle. De naam van de communicant is weggelaten en was in dit geval inwisselbaar. Hoewel het om gebruikspoëzie ging vond hij het gedicht waardevol genoeg om het samen met een veertigtal andere communiegedichten op te nemen in zijn bundel Tijdkrans.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.