GGA 9615 F

Verzameling glaspositieven uit het Interbellum

95 glaspositieven om lezingen te geven over Guido Gezelle

Guido Gezelle
Lees meer
Guido Gezelle
GGA 9630 F slaapkamer van Gezelle in Engels Klooster
Aanwinsten 2015

Voordrachten

De twee houten dozen met in totaal 95 glaspositieven werden in 1930 aangekocht door de Kristelijke Arbeidersjeugd om lezingen te geven over Guido Gezelle. De originele fotograaf is Emiel Ooms. Bijgevoegd zijn twee kartonnen doosjes met tekstbriefjes die gebruikt werden tijdens de lezingen.

Guido Gezelle
Gezelle glasplaten nieuwsbericht
Aanwinsten 2015

Educatief pakket

In het Gezellearchief bevond zich al een gelijkaardige reeks glaspositieven in een versierde kist. Die zijn in verband te brengen met de Diestse leraar Omer Van Audenhaege, die in het Interbellum voordrachten gaf over Gezelle en Prosper Van Langendonck, aan de hand van "lichtbeelden" van zijn oud-leerling Emiel Ooms. Paul Allossery, conservator van het Gezellemuseum, had hen op 3 en 4 september 1929 geholpen bij de samenstelling en de opnames. De aanwinst laat vermoeden dat verenigingen de voordracht als zelfstandig educatief pakket konden bestellen om eigen voordrachten te geven.

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.