Sophia Elizabeth Peeters

Sint-Pauwels 30.06.1833 - Kleibeek 12.01. 1916

Sophia Elizabeth Peeters was de dochter van een schaapherder. Ze trouwde in 1858 met landbouwer Ludovicus Franciscus Weyn en ze kregen 10 kinderen. Ze stond bekend als Vrouw Weyn en wordt nu gezien als de eerste Wase volkskundige. Ze kreeg weinig scholing, maar begon te schrijven op latere leeftijd. Zo schreef ze tussen 1890 en 1910 over tal van Wase volkskundige onderwerpen, waarbij ze beroep kon doen op haar fenomenaal geheugen. Gezelle zou in 1895 al tijdens de maand juli, met Alfons Janssens, Sophie Weyn op haar hoeve bezocht hebben omdat zij ’oude spreuken, recht- en bijgeloovigheid van ’t volk opschreef’ en naar het tijdschrift 'Biekorf' inzond. Tijdens een van de bezoeken aan Alfons Janssens te Sint-Niklaas zou Gezelle ook in de tuin van Sophia Weyn een reuzendistel bewonderd hebben. Dit feit inspireerde hem tot het schrijven van het gedicht 'Niemandsvriend'. Dit gedicht werd opgenomen in de bundel 'Rijmsnoer'. Over Gezelles bezoek schreef Vrouw Weyns 20 pagina’s vol. Een groot deel van haar manuscripten ging verloren of zijn in privébezit. De Openbare bibliotheek Brugge bezit naast een brief aan Gezelle ook enkele van haar schriftjes.
  • AL Engels klooster1 A 021r
  • GGA0839

Online editie van de brieven

Hier kan je de digitale beelden van de brieven vinden samen met de volledige doorzoekbare tekst. De brieven zijn verrijkt met biografische en contextuele informatie.

Lees de brieven van Sophia Peeters
GGA 6336r

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.