René Frans Adriaens

Zedelgem 14.11.1855 - Zedelgem 16.09.1900

Renatus Franciscus Adriaens was de zoon van Henri Adriaens en Sophie-Rosalie Coene. Hij studeerde aan het kleinseminarie te Roeselare en was er klasgenoot van Rodenbach in de wonderklassen Poësis (1874-75) en Rhetorica (1875-76) bij Hugo Verriest, die hem samen met drie andere klasgenoten, onder wie Rodenbach, portretteerde in zijn "Twintig Vlaamsche Koppen" (1923). Hij was er lid van de lettergilde (Société Littéraire) en werkte er mee, samen met Rodenbach, aan de Nederlandse vertaling van het Griekse treurspel "Prometheus in de boeien" van Aeschylos. Tussen 1876 en 1883 studeerde hij geneeskunde te Leuven. Tijdens zijn studietijd sloot hij zich aan bij de literaire studentenvereniging 'Met Tijd en Vlijt'. Daarnaast speelde hij een actieve rol in de nieuwe Vlaamsgezinde initiatieven die in het academiejaar 1876-1877 door enkele oud-leerlingen uit Roeselare, onder leiding van Rodenbach, werden gelanceerd in de Leuvense studentenwereld. Hij was onder meer medeoprichter en lid van de Sint-Tillogilde, de Spelersgilde en de studentenwerking van het Davidsfonds. Samen met Aloïs Bruwier vormde hij een brug naar de tweede generatie Vlaamsgezinde studenten uit West-Vlaanderen, die rond 1879 in Leuven nieuw leven blies in het studentenflamingantisme na de neergang van de Rodenbachbeweging. Met onder meer Alfons Depla en Hendrik Persyn heroprichtte hij in 1879 een spelersgilde en gaf hij enkele studentenbladen uit, waaronder "Kwaepenninck", "De Tassche" en "Onze Vlaamsche Wekker". In 1883 hielp hij mee aan de oprichting van de Westvlaamsche Gouwgilde. Na studies vestigde hij zich als geneesheer in Zedelgem, waar hij actief bleef binnen de Vlaamse beweging, onder meer als lid van de 'Swighenden Eede' (in 1884) en als redactielid van "De Vlaamsche Vlagge". Hij was abonnee van "Biekorf "en correspondent van Gezelle. Als dokter te Zedelgem was hij betrokken bij het dialectonderzoek Gezelle-Willems.
(Beeld: rechtstaand achteraan)

Online editie van de brieven

Hier kan je de digitale beelden van de brieven vinden samen met de volledige doorzoekbare tekst. De brieven zijn verrijkt met biografische en contextuele informatie

Lees de brieven van René Frans Adriaens
GGA 6336r

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.