Amélie Frère

Tongeren 01.1840 - Flône 10.1929

Amélie Frère werd in januari 1840 geboren (er is onzekerheid over de precieze datum: 23 of 29 januari) in Tongeren als oudste kind van Jean Frère en Marie Jeanne Bartholeyns. Ze was leerlinge bij de Dames de l’Instruction Chrétienne in Luik (Rue sur la Fontaine 70). Later trad ze ook in dezelfde orde in, maar dan in het klooster van Doornzele in Gent. Dit gebeurde op 21 september 1859, terwijl ze haar eeuwige professie deed op 12 maart 1864. Vanaf 24 september 1866 was ze overste van het klooster Sint-Joseph, dat vermoedelijk een bijhuis was van Luik. Na de opheffing ervan in 1867 werd ze benoemd in Antwerpen en had de opdracht er de nieuwe methodologische systemen door te geven. Een jaar later ging ze opnieuw naar Doornzele, waar ze vanaf 1870 'Maîtresse des cours' was. Ze werd echter ontslagen als leerkracht omdat “elle manquait absolument de l’autorité près des élèves”, maar ze mocht wel lessen Nederlands geven in het noviciaat en het internaat. Uiteindelijk werd ze algemeen secretaris alsook de assistente van de Algemeen Overste. En vanaf 1921 was zij betrokken bij de verhuis van Gent naar Flône. Het is daar dat ze uiteindelijk stierf in 1929, maar ook hier zijn de bronnen het niet eens over de exacte datum (16 augustus, 6 oktober of 16 oktober).

Online editie van de brieven

Hier kan je de digitale beelden van de brieven vinden samen met de volledige doorzoekbare tekst. De brieven zijn verrijkt met biografische en contextuele informatie.

Lees de brief van Amélie Frére
GGA 6336r

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.