Thema's

Maria Van Doorne

Poeke 10.03.1840 - Meulebeke 28.04.1896

Marie Van Doorne was de oudste dochter van het gezin Joannes Van Doorne en Augusta Van Eechaute. Vader Joannes was notaris en burgemeester van Poeke en moeder Augusta stamde uit een welstellende brouwers- en jeneverstokersfamilie uit Petegem, Deinze . Haar broer was Gezelleleerling Hendrik Van Doorne. Moeder Augusta overleed in 1842. Vader Joannes hertrouwde in 1844 met Justine Van de Velde, notarisdochter uit Evergem. Samen kregen ze nog vier kinderen: Joseph, Augusta, Alfons en August. Door hun bloedband met hun natuurlijke moeder Augusta en door de blijvende band met de familie Van Eechaute uit Deinze hadden Marie en Hendrik een zeer hechte band met elkaar. Ook met hun stiefmoeder, stiefbroers en stiefzuster hadden ze een goede relatie. In 1869, ze was toen 29 jaar oud, huwde Marie met dokter Alfons Roelandts uit Meulebeke. Het gezin kreeg drie dochters. Bij de geboorte van twee ervan, Marie en Anna, schreef Hendrik Van Doorne telkens een slaapliedje. De gedichtjes verschenen respectievelijk in 1871 en 1875 in Gezelles tijdschrift “Rond den Heerd”.

Online editie van de brieven

Hier kan je de digitale beelden van de brieven vinden samen met de volledige doorzoekbare tekst. De brieven zijn verrijkt met biografische en contextuele informatie.

Lees de brief van Maria Van Doorne
GGA 6336r

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.