Catherine Hart

Dublin ca. 1823 - Brighton 07.03.1907

Catherine of Kate Hart werd omstreeks 1823 in Dublin geboren als dochter van Thomas Hart. Ze huwde op 1 juli 1844 in de katholieke kerk St. Catharina’s in Dublin met kapitein Thomas Scallan (° Liverpool, 14.06.1813). Catherine Hart was Thomas’ tweede vrouw. Eerder was hij in 1838 in Calcutta (India) getrouwd met Anna Simonin, die daar op 31-jarige leeftijd in 1841 overleed. Scallan was actief in Calcutta, Bengalen, India als kapitein bij de East India Company’s Marine Service. Op het moment van zijn huwelijk met Catherine Hart was hij de kapitein van het stoomschip “Fire Queen”. Later werd hij kapitein op het stoomschip (passagiers en cargo) “Cape of Good Hope” van de Calcutta & Burmah Company. Hij ging omstreeks 1856 met pensioen. Thomas Scallan en Catherine Hart kregen voor zover we konden nagaan vijf kinderen: Josephine, (° Calcutta ca. 1848), Henry (°Calcutta ca. 1850), Mary (°Calcutta ca. 1847), Kate (° Calcutta ca. 1857), Eugenie Mary, (°Dublin 1856). Het gezin Scallan-Hart moet omstreeks 1856 uitgeweken zijn naar Brugge waar ze zich vestigden in de Steenstraat. Daar leerden ze Guido Gezelle kennen, die bij het gezin op de thee kwam. Thomas Scallan overleed in Brugge op 24 december 1860. Op dat moment was het gezin Scallan-Hart gedomicilieerd in Dalkey, Dublin. Catherine staat op dat moment opgegeven als rentenierster. Een van de aangevers van zijn overlijden was William Woodlock, correspondent van Gezelle en vader van Kate Woodlock, correspondente van Gezelle. Thomas Scallan werd begraven op het kerkhof in Steenbrugge. Later verhuisde Catherine naar Londen op verschillende adressen: met de census van 1871 woonde Kate maar haar kinderen Josephine, Henry en Eugenie in South Hackney, met de census van 1881 woonde ze met haar kinderen Mary, Kate en Eugenie 9, St. Charles Square, Kensington en met de census van 1891 woonde ze met haar kinderen Mary en Eugenie in Hampstead. Ze leefde van een annuïteit. Later verhuisde naar Brighton Sussex en waar ze volgens de census van 1901 woonde ze met haar dochter Mary en andere. Eugenie was in het eerste kwartaal van 1892 in Hampstead overleden.

Online editie van de brieven

Hier kan je de digitale beelden van de brieven vinden samen met de volledige doorzoekbare tekst. De brieven zijn verrijkt met biografische en contextuele informatie.

Lees de brief van Catherine Hart
GGA 6336r

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.