Florence Gezelle

Brugge 29.09.1847 - Heule 19.03.1917

Florence Gezelle, dochter van Pieter-Jan Gezelle, hovenier, en Monica Devriese, was de jongste zus van Guido Gezelle. Ze woonde bij haar broer in toen hij onderpastoor was van St.-Walburga te Brugge (1865-1872). In Brugge zette ze zich ook in voor de Noordpoolmissie als lid van het ‘Comité des Dames Zélatrices de l’oeuvre des Missions du Pôle Nord’. Door conflicten met Gezelles meid Stéphanie Hendryckx verliet ze zijn woning en ging ze voor haar ouders zorgen in Heule, die in april 1871 bij hun dochter Louise waren ingetrokken. Uit de correspondentie met haar broer Guido blijkt dat Florence in september 1871 ook in hotel Aux Armes de France te Kortrijk werkte. In 1872 ging ze voor korte tijd werken bij de familie Smith in Brugge. Op 15.10.1873 trad ze in het klooster van de Zusters van Liefde van Maria te Heule en werd er geprofest op 25.08.1875. Ze nam de naam aan van Zuster Colombe en gaf les in de kostschool voor meisjes te Heule. Ze vervulde ook taken in diverse bijhuizen van het hoofdklooster, zoals Kortrijk, Zarren, Klemskerke en Passendale. Later kwam ze weer naar Heule terug.
“Gij moet schrikkelijk veel verdriet hebben ik kan het al uit mijne hoofd niet steken ik peize geheele dagen op u en bij nachte droome ik van u Kan ik u toch in niets helpen? Al dat in mijne magt is zal ik doen voor u ik weet wat gij moet lijden ik kan het gemakkelijk gevoelen.”
Florence Gezelle aan Guido Gezelle - Heule, 14.07.1872

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.