Openbare Bibliotheek Brugge

PRESENTEERT

Scroll omlaag
Gezelle 2024. De wereld is een wekkerspel

In 2024 is het 125 jaar geleden dat Guido Gezelle is overleden. Voor het Gezellegenootschap en de Erfgoedcellen Brugge, Roeselare en Kortrijk dé gelegenheid om de minder bekende inspiratiebronnen (spiritualiteit, ecologie en culturele diversiteit) van deze dichter in de schijnwerpers te zetten en op een innoverende en verdiepende wijze naar het brede publiek te brengen. In het najaar van 2024 ben je welkom op wandelingen, expo’s, lezingen en bijzondere avonden, geïnspireerd door Gezelle.

meer info

Weet gij waar de wind geboren,

Weet gij waar de wind geboren,
waar de dauw geboren is?
Weet gij kunstig op te sporen
wat hierbij, hierboven is?
Weet gij wat de sterren zijn, en
wat de zon, de mane? Wat
in de bergen, in de mijnen
ligt, en in de zee bevat?
Weet gij iets klaar uit te leggen
van al 't geen me u vragen kan?
Antwoordt dan en wilt mij zeggen:
Dichten... wat is dichten dan?

Guido Gezelle
Gedicht van de maand

Weet gij waar de wind geboren,

Kleengedichtjes

Lees meer over Gezelles werk

Bg
GGA 9156 F
Guido Gezellearchief

Archiefstuk in de kijker

In oktober 2022 starten we met het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde project 'Vrouwen van papier'. Gezelle correspondeerde met 200 vrouwen, van barones tot fabrieksmeisje, van biechteling tot familielid. Via een online brieveneditie in GezelleBrOn, digitale beelden, een expo en artistiek project brengen we samen met onze partners en vrijwilligers deze onbekende getuigen tot leven; een verrassende vrouwelijke blik op Gezelle, het literaire archief en zijn tijd.
Op de foto zie je Ernestine Eeman, verzekeringsagente. Ze stond Gezelle zakelijk bij.
Lees alles over het project
Snuister door het archief
Eigen pagina def 1 1600x551 2 Guido Gezelle
Collectie3
collectie

Zoek in de collectie

In de catalogus van de Openbare Bibliotheek Brugge vind je alle archiefstukken, Gezelles handbibliotheek en boeken van en over Guido Gezelle.

Bekijk de catalogus van het Guido Gezellearchief
woord van de maand

vijzevazen

‘ nonsens vertellen ’

verhalen

De overschoone Mandel

Gezelle was leerling in Roeselare toen hij in 1848 "De Mandelbeke" schreef, een ecologisch manifest avant la lettre. Het lange gedicht nam hij tien jaar later op in de eerste bladzijden van zijn debuut Vlaemsche Dichtoefeningen. Verdiende het dan een prominente plaats in zijn ogen? Wat vonden zijn tijdgenoten ervan? En klopt wat hij later beweerde: dat de tekst voor hem de poort van het seminarie opende? Zijn schoolresultaten geven daar misschien meer duidelijkheid over. Hoe dan ook heeft "De Mandelbeke" voor Gezelle veel méér betekend dan een opstoot van jeugdsentiment.

Lees het verhaal

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.