Openbare Bibliotheek Brugge

PRESENTEERT

Scroll omlaag
Levensloop

Het leven van Guido Gezelle

Maak kennis met de duizendpoot Gezelle. Naast dichter was hij ook journalist, leraar, taalgeleerde en vertaler. Ontdek hoe en waar hij opgroeide, werkte en leefde.

Ontmoet Gezelle: Leven

Hoort, de winden buischen,

Hoort, de winden buischen,
ruischen door den blaarden boom:
ze huischen,
ze ruischen,
ze buischen,
lijk peerden zonder toom!

Guido GezelleGedicht van de maand

Hoort, de winden buischen,

Kleengedichtjes
1860-70(?)

Lees meer over Gezelles werk

Bg
9155 F
Guido Gezellearchief

Archiefstuk in de kijker

In oktober 2022 starten we met het door de Vlaamse overheid gesubsidieerde project 'Vrouwen van papier'. Gezelle correspondeerde met 200 vrouwen, van barones tot fabrieksmeisje, van biechteling tot familielid. Via een online brieveneditie in GezelleBrOn, digitale beelden, een expo en artistiek project brengen we samen met onze partners en vrijwilligers deze onbekende getuigen tot leven; een verrassende vrouwelijke blik op Gezelle, het literaire archief en zijn tijd.
Op de foto zie je Ernestine Eeman, verzekeringsagente. Ze stond Gezelle zakelijk bij.
Lees alles over het project
Snuister door het archief
Eigen pagina def 1 1600x551 2 Guido Gezelle
Collectie3
collectie

Zoek in de collectie

In de catalogus van de Openbare Bibliotheek Brugge vind je alle archiefstukken, Gezelles handbibliotheek en boeken van en over Guido Gezelle.

Bekijk de catalogus van het Guido Gezellearchief
woord van de maand

aafsch

‘ wrevelig ’

verhalen

De overschoone Mandel

Gezelle was leerling in Roeselare toen hij in 1848 "De Mandelbeke" schreef, een ecologisch manifest avant la lettre. Het lange gedicht nam hij tien jaar later op in de eerste bladzijden van zijn debuut Vlaemsche Dichtoefeningen. Verdiende het dan een prominente plaats in zijn ogen? Wat vonden zijn tijdgenoten ervan? En klopt wat hij later beweerde: dat de tekst voor hem de poort van het seminarie opende? Zijn schoolresultaten geven daar misschien meer duidelijkheid over. Hoe dan ook heeft "De Mandelbeke" voor Gezelle veel méér betekend dan een opstoot van jeugdsentiment.

Lees het verhaal

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.